Paris érem nosaltres (Premi Ramon Llull 2023), escrit per Andreu Claret i publicat per la editorial Columna Edicions, és una fascinant novel·la que ens narra la vida extraordinària d’un exiliat fill de rabassaires que troba l’amor a França durant la Segona Guerra Mundial. Aquest personatge, compromès amb la República i proper a Lluís Companys durant la Guerra Civil, haurà de sobreposar-se a l’ambient tòxic de l’exili i lluitar contra l’adversitat.
La història ens porta a través de les seves vivències, mentre gestiona el circ més gran de França, explota boscos d’Occitània sota l’ocupació de l’Alemanya hitleriana, organitza els primers concerts solidaris de Pau Casals, col·labora amb el maquis de la Cerdanya, escapa de les urpes de la Gestapo i dirigeix una publicació catalanista que advoca per la unitat.
Aquesta parella, enfrontant-se a penúries, persecucions i a la moral establerta, descobreix l’amor, la llibertat i París. Una nit de lluna plena, caminant pel jardí de les Tulleries i per la ribera del Sena, els dos personatges experimenten la grandiositat de la ciutat i s’adonen de com els parisencs havien hagut de cultivar horts en aquests jardins a causa de la fam durant la guerra.
A través de la mirada del protagonista, el lector es transporta a un París monumental i polit. Tot sembla lluny de la guerra, però les fotografies dels nazis desfilant pels Camps Elisis recorden que l’ocupació ha estat una realitat. És difícil imaginar fanàtics com els de Draguignan arrossegant l’ombra de la Gestapo per la Rue de Rivoli, però aquest exiliat ho ha viscut de prop i ho ha superat.
Paris érem nosaltres és una obra que ens captiva amb una trama apassionant i personatges inoblidables. El lector queda immers en les seves pàgines, desitjant descobrir més sobre la vida d’aquest exiliat i la seva relació amb la jove catalana. Una lectura que ens transporta a una època marcada per la guerra i l’exili, però també plena d’amor, llibertat i descoberta a la ciutat de París.